Wyposażenie do restauracji

Jeżeli posiadamy elegancką restaurację, bar, kawiarnię lub hotel potrzebujemy odpowiedniego zaplecza w postaci sprzętu kuchennego oraz zastawy stołowej. W branży gastronomicznej sukcesem jest zaoferowanie atrakcyjnego menu, w którego skład wchodzą potrawy o wspaniałym smaku i pięknym aromacie. Samo przyrządzenie dania jednak nie wystarczy. Należy również zadbać o atrakcyjny wygląd każdej potrawy oraz odpowiedni sposób podania. Współcześnie coraz większy nacisk kładzie się na oryginalne zaprezentowanie każdego dania. Finezyjne potrawy, desery i napoje muszą zaintrygować gości swoim wyglądem, zapachem oraz smakiem jednocześnie. Istnieją również ścisłe reguły co do formy podania poszczególnych dań i nie należy ich lekceważyć. Zwraca się na nie coraz większą uwagę. Sztuka kulinarna jest wspaniałą dziedziną o nieograniczonych możliwościach, a dekoracja stołu i podanie stanowią jej uzupełnienie.

 Zastawa porcelanowa to podstawowe wyposażenie do restauracji. Należy bardzo ostrożnie dobierać poszczególne komponenty, aby nie zburzyć kompozycji. Jeżeli nie czujemy się na siłach, warto poprosić o radę specjalisty w tej dziedzinie. Profesjonalista dobierze odpowiedni zestaw porcelany do charakteru wnętrza oraz rodzaju serwowanych dań. Porcelana powinna być przede wszystkim piękna, ponieważ przynosi prestiż właścicielom. Liczy się również jej wzornictwo, czyli kształt, kolor i dekoracja. Najbezpieczniej jest zakupić gładką białą porcelanę, która pasować będzie do każdego wnętrza oraz szkła i srebra stołowego. Ozdobne dekory odchodzą w zapomnienie na rzecz prostych form i jednolitych kolorów. Tego typu porcelana jest niezwykle uniwersalna i praktyczna. Mamy również w tym przypadku pewność, że zastawa będzie pasowała do charakteru miejsca, nawet po przeprowadzeniu ewentualnych remontów i zmiany dekoracji. W przytulnych kawiarniach nadal wykorzystuje się kwiatowe motywy na porcelanie. Delikatne dekory z motywami roślinnymi dodają wyrazu i harmonizują z przytulnym wnętrzem. Zdecydowane kolory zastawy stołowej pasują tylko do nowoczesnych wnętrz, są mało uniwersalne i niepraktyczne.

Szukając odpowiedniej porcelany, która stanowi wyposażenie do restauracji, należy również zwrócić uwagę na jej jakość. Nieustanne użycie poszczególnych komponentów oraz ich mycie w zmywarkach przemysłowych sprawia, że są one narażone na uszkodzenia lub całkowite zniszczenie. Porcelana jest już sama w sobie dość trwałym wyrobem ceramicznym, ale poszczególni producenci stosują inne techniki oraz gatunki materiału. Ważne są również łączenia poszczególnych elementów zastawy stołowej, ich kształt oraz wyważenie oraz brak wad. Porcelanowe wyroby muszą być solidnie wykonane, dlatego warto zwrócić uwagę na markę. Najlepszej jakości zastawy stołowe nadal produkowane są w Niemczech. Niemieccy producenci oferują bardzo szeroką gamę wyrobów porcelanowych o wysokiej wytrzymałości i pięknym wzornictwie. Jedna z firm, jakie wykonują wyposażenie do restauracji w postaci zastawy stołowej jest Seltmann Weiden. Wyroby tego producenta można dobrać ściśle do charakteru prowadzonej działalności. Oferuje on bardzo szeroki wybór porcelany o różnych kształtach, kolorach i przeznaczeniu. Decydując się na dany zestaw warto bowiem zwrócić uwagę na rodzaj komponentów, które w razie potrzeby będzie można zakupić. Obecnie starsze komplety są poszerzane o nowe wyrobu o szczególnym przeznaczeniu, na przykład talerze do tarty, czy misy do fondue.

Na wyposażenie do restauracji składa się również szkło stołowe. Bogaty wybór kieliszków i szklanek pozwala nam dobrać szkło do każdej porcelany, bez względu na to, czy zdecydowaliśmy się na zakup białej, czy bogato zdobionej zastawy. Szklane wyroby muszą zachwycać, ponieważ stanowią ważny akcent kompozycji. Współcześnie bardzo często decydujemy się na kolorowe szkło, które idealnie pasuje do minimalistycznej porcelany i prostych sztućców. Kieliszki i szklanki o zdecydowanej barwie na przykład czerwonej lub zielonej niezwykle zdobią nie ujmując przy tym atrakcyjności samej potrawy. Jeżeli jednak restauracja kładzie nacisk na podanie wina do swoich potraw, lepiej jest zakupić białe szkło o gładkiej fakturze. Przezroczyste kieliszki umożliwiają ocenę bukietu smakoszom. W wyborze szkła bardzo ważne jest wyważenie kieliszków i szklanek. Powinny być one możliwie stabilne i komfortowe w użytkowaniu zarówno dla gości, jak i personelu podczas serwowania. Szkło powinno być maksymalnie solidne, a przy tym również cienkie. Grubość ścianek czasy ma ogromny wpływ na jakość smakowania. Ponadto ważna jest również trwałość wiązania poszczególnych elementów: czasy, nóżki i podstawy. Wśród znanych producentów wyrobów szklanych wyróżnić możemy czeską firmie Crystalex, która w swojej bogatej ofercie posiada zarówno wyposażenie do restauracji, jak i wazony, świeczniki i wszelkie wyroby szkła ozdobnego. Producent ten oferuje również szkło ręcznie zdobione, które w ostatnim czasie wraca do łask zarówno w domach, jak i lokalach gastronomicznych.

Bardzo ważne jest również srebro stołowe, które stanowi nie mniej ważne wyposażenie do restauracji. Sztućce powinny być przede wszystkim funkcjonalne i solidne. Warto w ich przypadku zwrócić uwagę na materiał. Stal 18/10 jest przeznaczona dla wyrobów zaopatrzenia gastronomicznego, które musi charakteryzować pełna higiena, bezpieczeństwo i stosunkowo wysoka odporność na uszkodzenia w trakcie mycia. Srebro stołowe musi być równie starannie dobrane do całości kompozycji tak jak szkło i porcelana. Wysokiej jakości sztućce charakteryzują się nie tylko pięknym wzornictwem, ale również odpornością na zniekształcenia i utratę połysku.

Wyposażenie do restauracji obejmuje również piękny zestaw do obsługi bufetu szwedzkiego. Tego typu sprzęt powinien być nie tylko łatwy w obsłudze dla gości, ale również bardzo atrakcyjny wizualnie i spójny. Dlatego też najczęściej stosuje się gotowe zestawy, które obejmują miski bufetowe, pojemniki, dozowniki, dyspensery, urny i bański do napojów. Pięknym wzornictwem powinny się również charakteryzować podgrzewacze oraz schładzacze.